Mindre skrift Større skrift


 

Privatlivs og cookiepolitik

Haven gennem året

Vejledninger til frugt, grønsager og krydderurter

Bedtype og gødning

Højbede | Gødning | Dyrkning i sand

 

Højbede

Der er flere grunde til at man opretter højbede.

Praktisk

Det er meget praktisk med et højbed. Du kan få dine grønsager op i en ordentlig arbejdeshøjde, så du slipper for ondt i ryggen.

Afgrænsning

Mange krydderurter er hurtigtvoksende og breder sig meget. Citronmelisse er er godt eksempel på en krydderurt, der kan afgrænses vha. et højbed.

Generelt anbefaler vi altid højbed til krydderurter og flerårlige afgrøder.

Skadedyr

Snegle kan stoppes effektivt væggen af et højbed. Hvis du smører en blanding af salt og brunsæbe i en ring omkring højbedet, får du ingen snegle. Gå ringen efter engang om måneden. Desværre kan regnen fjerne den.

Vore højbede

Der er ingen gylden regel for hvordan og hvor store højbede skal være. Det afhænger af hvad du har liggende i udhuset, og hvor mange penge du vil bruge.

Eneste regler du skal tænke på er:

  • Du skal kunne nå over midten på et bed. Hellere et langt end et bredt bed
  • Det må ikke være højere end at du kan bruge et skuffejern eller en rive
  • Det må ikke vær så lavt, at du skal bukke dig, når du arbejder

 

Størrelse : 500 X 80  X 35 cm

Vi havde en lille skrænt, som var svær at slå med plæneklipperen. Så 5 stolper (3X3) på 60 cm, hvor halvdelen er gravet ned, og noget billigt træ til siderne. Det gik ikke så godt i starten, da midten skred ud. Nu er den rettet op, og vi har gravet nogen gamle havefliser ned på indersiden af bedet. Det virker.

Størrelse 100 X 75 X 65 cm

4 stolper på 100 cm (3X3 cm) hvor 40 cm er gravet ned. Billigt træ på siderne og så en blanding af lerjord, spagnum og sand. Her har vi sat 2 bede med hindbær i mellem. Så kan højbedene og hækken afgrænse hindbæren.

Er du ked af at bruge kemisk behandlet træ og stolper, så køb stolper der ikke er behandlet. Går som i Sverige; tænd et bål i haven og brænd den del af stolperne, der skal i jorden. De skal bare være sorte. Det holder i mange år.

 

 

 

Gødning

"Kompost og lort skal grønsager vokse i". Denne remse har jeg lært som barn.

Er du heldig af bo i nærheden af en rideskole eller en kvægbonde, kan du måske fylde traileren op med møg.

Hestegødning er specielt godt til svampe/champignon. En sort affaldssæk fyldt op med hestegødning podet med champignon og masser af vand, giver en masse champignon.

Når du er færdig med at dyrke kan resterne bruges som jordforbedring til næste års grønsager.

Køer giver en fantastisk god grøntsagsgødning. I det tidlige forår skal der bare køres møg ud.

Vi kan ikke anbefale svinegødning, med mindre du alligevel er uvenner med naboerne. Hvor heste- og kogødning har en behagelig lugt, stinker svinegødning for meget.

Dertil skal man også tænke på at heste- og kogødning er 100% vegetabilsk, mens svin også kan leve af kødaffald.

Man kan bruge græsafklip i komposten, eller som vi har gjort, købt en bioklipper som findeler græsset. Det giver intet affaldsprodukt, men gøder græsset hver gang vvi slår det. Billig gødning og en flot plæne.

  

 

Dyrkning i sand

Første gang jeg hørte at man kunne dyrke i sand, ja så tænkte jeg mit. Jeg har dog boet i Kuwait, og her kunne man jo godt dyrke i sandet - så hvorfor ikke her?

Flere kilder fortæller at man skal indkøbe store murerbaljer. Fyld murerbaljen med sand, gerne lidt groft sand med småsten.

Sæt dine planter efter du har skyllet restjorden væk i baljen. Dæk overfladen af baljen med afklip fra græsslåning eller lign. Det holder på vandet og giver nok gødning til planterne. Dyrker du tomater, slipper du for mange sygdomme, da der ikke er jord.

Når efteråret kommer skal du fjerne resterne af gødningen, da der ellers dannes kompost.

 

 
 

...
     

Websigner © 2001-2024