|
Generel dyrkning
For at dyrke tomater udendørs må man have mindst 3½ månds varmt vejr med rigeligt solskin.Det er en god ide`at tilberede jorden til tomatplanten, samtidig med at man sår tomatplanterne indendørs.
|
Antal frø / vægt af frugter |
|
Planteafstand |
30 cm |
Plantedybde |
30 cm |
Rækkeafstand |
30 cm |
Rækkelængde |
|
Jordtype |
i drivhus
kompost eller plantesæk.
på friland
i ikke for lerholdig jord, gerne kompostblandet jord.
|
Andre grønsager mellem rækker |
|
Såning/plantning |
Når der udplantes, skal jorden omkring rødderne forstyrres mindst muligt. Benytter man tørvepotter, gennemvander man blot potten og planter den, som den er. Benytter man såkasser, skæres jorden omkring hver plante i firkant med en skarp kniv helt ned til bunden af kassen.Gør dette to uger inden udplantningen, og forsøg at beholde jorden indtakt under plantningen.
Tomatplanten bindes løst til deres stokke med en blød snor, dette fortsættes så længe de vokser sig større.
Alle sideskud som forekommer i bladhjørnerne knibes, ellers får man vidtvoksende planter, som sandsynligvis ikke sætter frugt.
|
Dyrkning |
Frøet sås frøet indendørs i løbet af foråret
Det er tomatplantens natur at forgrene sig kraftigt. Den bliver en tæt og busket plante, der sætter langt flere tomater, end den kan følge med til at udvikle. Derfor må antallet af sideskud begrænses. Det gør du ved at knibe de skud af, der dukker frem ved basis af bladene. Jo før, jo bedre. Nogle tomatsorter er også slemme til at danne stærkt forgrenede blomsterklaser, de såkaldte splitklaser. Klaserne lægger an til alt for mange tomater og må reduceres med en saks, hvis man vil have et godt udbytte af tomater med en fornuftig størrelse.
|
Høst |
Pluk tomaterne efterhånden som de har fået farve. Ved plukning af endnu ikke helt modnet tomat, læg denne i vindueskarmen til modning.
|
Opbevaring |
Mørkt, køligt men ikke i køleskabet ( da de ellers mister smagen ). |
|
|
Stegte grønne tomater |
|
100 |
g. |
hvedemel |
50 |
g. |
majsmel |
1 |
tsk. |
salt |
½ |
tsk. |
stødt peber |
2 |
|
tørret basilikum |
1 |
|
æg |
1½ |
dl. |
mælk |
4-5 |
|
mellemstore grønne (umodne) tomater |
|
|
olie til stegning |
|
|
Pisk æg og mælk sammen i en anden skål, kom herefter alle tørre ingredienser. Rør dejen sammen.
Skær tomater i tykke skiver (½-1 cm).
Varm en pande op med ca. ½ cm olie. Dyp tomatskiverne i dejen og steg dem i olien ca. 1 minut på hver side.
|
|