Spis din have

Syltning

Vi har haft et stort overskud af blommer og tomater i 2012. Så vi er gået i gang med at sylte.

Syltede blommer

Syltede blommer

1 kg blommer uden sten
600 g sukker
100 ml lagereddike
100 ml
vand
1 tsk. Atamon

Dag 1:
Blommerne vaskes og tørres helt. Stene fjernes, og
placeres i et sylteglas.

Rør sukker, vand og eddike sammen i en gryde og bring langsomt i kog. Kog i
et minuts tid og tag af varmen, og lad det stå i 4-5 minutter til afkøling. Hæld
siruppen over blommerne i glasset. Luk glasset og stil det til afkøling.

Dag 2:
Siruppen sis fra glasset i en gryde og bringes i kog.
Når den koger hældes blommerne forsigtigt i og simre med i ca. 5 minutter. Put
blommerne tilbage i glasset, kog siruppen igennem en sidste gang, og lad det stå
i 4-5 minutter til afkøling. Tilsæt en teskefuld Atamon - siruppen må ikke være
over 85 grader!! Siruppen  hældes over blommerne i glasset. Luk låget til og gem
på et koldt og mørk sted i et par måneder så smagen rigtigt kan udvikle sig.

 

Blommegrød

Blommegrød (fra Arla (c) Karolines Køkken)

  • ½ kg blå blommer i mindre stykker
  • 2 dl vand
  • 125 g rørsukker (ca. 1½ dl)
  • 1 stykke hel kanel ca. 5 cm
  • Korn fra ½ stang vanilje
  • 1 spsk kartoffelmel
  • 1½ spsk vand
  • 1 spsk rørsukker
  • Kom blommer, vand, sukker, kanel, vaniljekorn og -stang i en lille tykbundet
    gryde. Bring blandingen i kog under låg og kog grøden ved jævn varme i ca. 10
    min. - rør af og til. Rør en jævning af kartoffelmel og vand. Tag gryden af
    varmen og fjern kanel- og vaniljestang. Kom jævningen i på én gang - under
    omrøring. Herefter må blommegrøden ikke koge. Rør grøden godt igennem og smag
    den til. Hæld grøden i en skål, drys med sukker og stil den derefter tildækket i
    køleskabet i mindst 2 timer. Server den iskolde blommegrød med mælk og drys med
    sukker.

     

     

    Syltede grønne tomater

    Syltede grønne tomater

     

    1 kg grønne tomater

    Eddikelage:
    5 dl vand
    5 dl lagereddike

    Syltelage:
    1/2 l eddikelage
    500 g lyst rørsukker
    korn af 1 stang vanilje
    1 kanelstang
    1 sp atamon

    Skyl tomaterne, tør dem og prik dem med en gaffel. Kom vand og eddike i en gryde og kog op. Tilsæt tomaterne og kog i ca. 5 min. Tomaterne skal være dækket af lagen. Tag tomaterne op med en hulske.
    Hæld 1/2 liter af eddikelage i en gryde og tilsæt sukker, vanilje- korn og stang og kanel. Kog lagen op. Tilsæt tomater og lad dem koge ca. 10 min. Tag gryden af varmen. Tag tomaterne op med en hulske og fordel dem i sylteglas.

    Kog lagen op, skum af og tilsæt atamon - lagen må ikke være mere end 85 grader! Hæld lagen over tomaterne og luk glassene til.

     

    Syltede grønsager

    Syltede grøntsager

    Ingredienser (vælg fra listen 5-6 forskellige)
    1 squash
    1 gul/rød peber
    1 kvart hvidkål
    1 kvart blomkål

    Små løg
    1 hvidløg
    Cocktailtomater (gerne grønne) 
    4 timiankviste
    1 lauerbærblad

    1/2 rød chili

    Lage
    3 dl Sukker
    2 dl eddike 12 %
    2 dl vand
    4 laurbærblade
    3/4 dl gule sennepsfrø
    1 spsk. allehånde 

     

    Skyl grønsagerne, og skær dem i små kvarte. Pil løg og hvidløg. Skær hvidløget i både. Skyl tomaterne. Fjern stilkene. Prik dem med en gaffel, eller kør tomaterne hen over et rivejern, så skallen går i stykker. Skyl timian og chili. Fjern kernerne i chilien, og skær den i tynde strimler. Fyld grøntsagerne i varme, rengjorte glas. Læg timiankviste og chili i. Kog alle ingredienserne til lagen, og hæld lagen på glassene. Luk dem tæt. Lad de syltede grøntsager stå i en uge, inden de serveres.